UniCom Oost

Algemeen

Veilig Met Landbouw Verkeer

Veilig Met Landbouw Verkeer

Wat is VMLB? ‘Veilig met Landbouwverkeer’ is een les waarin kinderen van groep 7 en 8 van de basisschool inzicht krijgen in de gevaren van landbouwvoertuigen en leren hoe ze hiermee om moeten gaan.

Doelgroep Kinderen in groep 7 & 8 van scholen in dorpen en het buitengebied moeten vaak een lange afstand afleggen om naar school te gaan. Ook als zij later naar het voortgezet onderwijs gaan, zullen zij verder moeten fietsen. Zij komen onderweg in aanraking met grote landbouwmachines en weten vaak niet of onvoldoende hoe ze hierop moeten anticiperen.

Doel van de lessen Grote voertuigen blijven een gevaar vormen in het verkeer. Dit kan meerdere oorzaken hebben: landbouwvoertuigen zijn groot en hebben veel ruimte nodig op de weg, weggebruikers weten niet wat ze moeten doen als ze een landbouwvoertuig tegenkomen onderweg óf de bestuurders van deze voertuigen hebben niet in de gaten dat andere weggebruikers zich onveilig voelen in de buurt van hun voertuig. Het invoeren van technische maatregelen alleen is niet voldoende om het verkeer veiliger te maken. Het verkeersgedrag van alle weggebruikers is hierbij ook erg belangrijk. Door weggebruikers de gevaren op een veilige manier in het verkeer te laten ervaren, leren zij welk gedrag ze in het vervolg moeten vertonen als ze landbouwvoertuigen tegen komen. VMLB richt zich op het verkeersgedrag van basisschoolleerlingen, hun ouders/verzorgers en huidige en toekomstige trekkerbestuurders.

Eindoordeel We vinden deze lessen zeer nuttig en leerzaam. We stellen onze mensen en materieel hiervoor graag beschikbaar. Ook zowel ouders als leerlingen ervaren deze lessen ook als bijzonder nuttig en zinvol.

Vorige artikel Feestelijke optocht
Volgende artikel Aangepaste openingstijden