UniCom Oost

Algemeen

Registratieplichtige (land)bouwvoertuigen

Registratieplichtige (land)bouwvoertuigen

Weet u al dat wij sinds eind vorig jaar RDW-erkend zijn?

Indien u vragen heeft over de Wet registratie en kentekenplicht land(bouw)voertuigen dan kunt u geheel vrijblijvend contact met ons opnemen via tel.: 0570-503800 of via e-mail: info@unicomoost.nl

Vanaf 1 januari 2021 zijn (land)bouwvoertuigen op de openbare weg registratieplichtig en gaat de maximumsnelheid omhoog van 25 naar 40 km/u. Alle voertuigen die sneller rijden dan 25 km/u moeten dan ook een gele kentekenplaat voeren. Registratie van bestaande (land)bouwvoertuigen zonder keuring of schouwing door RDW kan alleen in 2021.

Op 1 januari 2021 is de Wet Registratie-, kentekenplaat- en APK-plicht (land)bouwvoertuigen in werking getreden. Hierdoor moet het grootste deel van alle bestaande en nieuwe (land)bouwvoertuigen die op de openbare weg rijden, geregistreerd worden in het kentekenregister van de RDW.

Openbare weg
De registratieplicht geldt voor voertuigen die op de openbare weg rijden. Onder wegen vallen: alle voor het openbaar verkeer openstaande wegen of paden met inbegrip van de daarin liggende bruggen en duikers en de tot die wegen behorende paden en bermen of zijkanten.

Maar onder openbare weg valt meer dan alleen wegen. Ook terreinen worden tot openbare weg gerekend. Onder terrein valt: een terrein dat toegankelijk is voor het publiek of voor een zeker aantal personen die het recht hebben daar te komen. Een eigen bedrijfsterrein is daarmee ook openbare weg. Dit is vergelijkbaar met de WA-verzekeringsplicht voor motorrijtuigen: deze geldt ook voor motorrijtuigen die aan het verkeer deelnemen op terreinen buiten de weg.

Bestaande (land)bouwvoertuigen

Bestaande (land)bouwvoertuigen zijn in gebruik genomen vóór 1 januari 2021. Alleen in 2021 kun je bestaande (land)bouwvoertuigen administratief registreren bij de RDW en wordt conversie genoemd. Administratief betekent dat het voertuig zonder schouwing of keuring geregistreerd kan worden. Vanaf 1 januari 2022 moeten alle registratieplichtige bestaande (land)bouwvoertuigen zijn geregistreerd bij de RDW, want anders mag je er niet meer mee op de openbare weg rijden. Het is dus belangrijk om je bestaande (land)bouwvoertuigen vóór 1 januari 2022 te registeren. De registratie van bestaande (land)bouwvoertuigen kost € 18,00 per voertuig.

De onderstaande bestaande (land)bouwvoertuigen, die vóór 1 januari 2021 voor het eerst in gebruik zijn genomen en op de openbare weg rijden, moeten geregistreerd worden vóór 1 januari 2022:

  • Landbouwtrekkers op wielen (categorie T), ongeacht de maximumconstructiesnelheid
  • Landbouwtrekkers op rupsen (categorie C), ongeacht de maximumconstructiesnelheid
  • Landbouwaanhangwagens (categorie R; voor transport zoals gronddumpers en silagewagens) die sneller kunnen of sneller rijden dan 25 km/u
  • Verwisselbare getrokken uitrustingsstukken (categorie S; getrokken werktuigen zoals balenpersen en cirkelharken) die sneller kunnen of sneller rijden dan 25 km/u
  • Motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS; categorie Z; zelfrijdende werktuigen zoals oogstmachines en grondverzetmachines ) met een maximumconstructiesnelheid van 6 km/u of meer


Alle bestaande landbouwtrekkers zijn registratieplichtig. Motorrijtuigen met beperkte snelheid met een maximumconstructiesnelheid van 6 km/u zijn niet registratieplichtig. Vanwege hun lagere constructiesnelheid zijn bijvoorbeeld minigravers en rupskranen niet registratieplichtig. Sterker nog, als er geen registratieplicht voor een voertuig is, dan kunnen dergelijke voertuigen ook niet worden geregistreerd.

Bestaande landbouwaanhangwagens en getrokken werktuigen zijn registratieplichtig wanneer:

  • hun maximumconstructiesnelheid hoger is dan 25 km/u
  • er harder dan 25 km/u mee wordt gereden of
  • een ontheffing nodig is voor overschrijding van de wettelijke afmetingen of aslasten


Ontheffingsplichtige voertuigen
In de toekomst worden ontheffingen op individuele (land)bouwvoertuigen afgegeven en dan moeten ze geregistreerd en gekentekend zijn. Registreer daarom in 2021 alvast het getrokken materieel dat de wettelijke afmetingen of aslasten overschrijdt. Ontheffingen zijn nodig voor landbouwtrekkers en getrokken landbouwvoertuigen die nu al breder dan 3,00 m, langer dan 12,00 m of hoger dan 4,00 m zijn. Motorrijtuigen met beperkte snelheid, niet ingericht voor vervoer, mogen vanaf 1 januari 2021 zonder ontheffing maximaal 20,00 m lang zijn. Maximum aslasten zijn 10 ton voor niet-aangedreven assen en 11,5 ton voor aangedreven assen.

Registratie na 2021
Wanneer je een bestaand (land)bouwvoertuig ná 2021 wilt registreren, moet deze eerst wél worden gekeurd door de RDW en lopen de kosten dus op. Dan wordt beoordeeld of het voertuig aan de voertuigeisen voldoet. Dit gebeurt op basis van de voertuigeisen zoals die golden in het bouwjaar van het voertuig. Om keuring te voorkomen is het dus zaak om al je bestaande (land)bouwvoertuig in 2021 te registreren. Dit geldt dus ook voor ontheffingplichtig getrokken materieel, zelfs als je er niet harder mee rijdt dan 25 km/u. 

GV-kenteken
Bestaande (land)bouwvoertuigen met een GV-kenteken moeten ook in 2021 worden geregistreerd bij de RDW. Bestaande GV-kentekens blijven alleen geldig (ook na 2021) als je die in 2021 opnieuw tenaamsteld. Doe je dit niet, dan vervalt het GV-kenteken vanaf 1 januari 2021 en mag er niet meer met het voertuig op de openbare weg rijden. Bij registratie van een GV-voertuig in 2022 of later moet het voertuig eerst worden gekeurd door de RDW.

Overzicht registratie-, kentekenplaat- en APK-plicht: klik hier

Wilt u weten of uw (Land)bouwvoertuig kentekenplichtig is? Gebruik dan de beslisboom van de RDW:  https://lis.rdw.nl

Ga voor registratie naar de website van de RDW: https://www.rdw.nl/over-rdw/actueel/dossiers/nieuwe-regels-voor-landbouwvoertuigen

Vorige artikel Vrolijk pasen
Volgende artikel Vrolijk Pasen